Sitran tehtävänä on auttaa Suomea uudistumaan, edistää hyvinvointia ja vauhdittaa talouden kestävää kasvua, ohjeistaa kesällä 2024 vahvistettu uusi strategia.
”Kestävän talouskasvun tavoittelu palautettiin Sitran perustehtäväksi, kaiken toiminnan keskiöön. Saman tien aloimme valmistella merkittäviä uusia avauksia Suomen pitkän aikavälin kasvunäkymien ymmärtämiseksi ja niihin vaikuttamiseksi”, kertoo Sitran yliasiamies Atte Jääskeläinen.
Vuonna 2024 Sitra teki jo paluun tutkimus- ja kehitysaiheisiin. Asiantuntijamme koordinoivat keskustelua kansallisen tutkimus, kehitys- ja innovaatiojärjestelmän kehittämisestä sekä Suomen strategisista valinnoista yhdessä tutkimus- ja innovaationeuvoston (TIN) kanssa.
Ministeriöiden ja hyvinvointialueiden kanssa toteutetut kokeilut osoittivat puolestaan, että julkishallinnon tuottavuutta on mahdollista lisätä tekoälyn avulla. Kolme ministeriötä testasi tekoälyä lainvalmistelijan apuna, ja kolme hyvinvointialuetta kokeili sitä sote-alan potilaskirjauksiin, jotka lohkaisevat jopa yli kolme tuntia lääkärien päivittäisestä työajasta. Tulokset olivat lupaavia, ja kokeilut jatkuvat hyvinvointialueilla vuonna 2025 sosiaali- ja terveysministeriön myöntämällä jatkorahoituksella.
Syksyllä 2024 Sitra käynnisti uuden projektin, joka rahoittaa tekoälyyn perustuvia toimenpiteitä julkishallinnon tuottavuuden parantamiseksi. Tavoitteena on tunnistaa keskeiset kehitystarpeet ja mahdollistaa nopeat toimet yhteistyössä kumppaneiden kanssa.
Myös suomalaisten lähiluonnossa lymyää jopa satojen miljoonien eurojen vuotuiset hyödyt, jotka kannattaisi valjastaa kaikkien hyväksi. Tämä käy ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Sitralle tekemästä tutkimuksesta. Luonnolla on paljon annettavaa muun muassa masennuksen ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon.
”Haemme tällaisia ennakkoluulottomia ja rohkeita ratkaisuja Suomen vakaviin haasteisiin yhdessä muiden kanssa. Ja kun niitä löytyy, keskitymme innovaatioiden kasvattamiseen merkittäviksi yhteiskunnallisiksi muutoksiksi”, Jääskeläinen kuvaa uudistuneen Sitran tavoitteita.
Syksyllä Sitrassa valmisteltiin useita rahoitushakuja, joita on julkaistu alkuvuoden 2025 aikana. Ideana on rahoittaa muiden toimijoiden kokeiluja, innovaatioita ja selvityksiä, jotka auttavat Suomea uudistumaan.
Katse tulevaisuudessa, teot kiinni tässä päivässä
Sitra vahvisti palkittua ennakointitiimiään, joka ottaa lisää vastuuta myös kansallisen ennakointiverkoston kehittämisestä. Tavoitteena on tarjota tulevaisuustietoa kaikille suomalaisille ja tukea sen hyödyntämistä etenkin päätöksenteossa. Vuonna 2024 Sitran ennakoinnin asiantuntijat pureutuivat muun muassa laajan turvallisuuden kysymyksiin, talouden tulevaisuuden vaihtoehtoihin sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin haasteisiin.
Kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa Sitra on edistänyt lupaavia demokratiainnovaatioita. Vuosina 2023–2024 toteutettiin yhteensä 14 kansalaispaneelia ja 32 rakentavaa verkkokeskustelua eri puolilla Suomea. Keskusteluihin hyödynnetyn Polis-verkkoalustan kautta jo noin 12 000 asukasta on tuonut äänensä oman hyvinvointialueen päätöksentekoon.
Sitran kansainvälinen toiminta eriytettiin strategiauudistuksessa omaksi kokonaisuudekseen, joka pyrkii hankkimaan valtaosan rahoituksestaan ulkomailta. Maailmalla arvostettu kansainvälinen vaikuttamistyö jatkuu Sitran vahvoilla osaamisalueilla, kuten kestävyysaiheissa ja Euroopan-laajuisen terveysdatan hyödyntämisessä.
Yksi esimerkki tästä on Sitran johdolla valmisteltu EU-komission kiertotalouden osaamiskeskus, joka tunnetaan nimellä EU CERC (EU Circular Economy Resource Center). Keskus aloitti toimintansa alkuvuodesta 2025, ja se neuvoo globaalin etelän maita kiertotalouden kysymyksissä. Sitran johtama keskus avaa uusia mahdollisuuksia myös suomalaisyritysten kehittämille kiertotalouden ratkaisuille ja teknologioille. Työ kytkeytyy vahvasti Sitran käynnistämään Maailman kiertotalousfoorumiin (WCEF).
Riippumaton arvio Sitran työstä – tulokset huomioitu strategiassa
4Front ja Owal Group laativat vuonna 2024 riippumattoman arvion Sitran roolista ja strategisesta asemasta. Arvioinnin mukaan tarve Sitran tulevaisuuteen suuntautuvalle työlle on suurempi kuin pitkään aikaan. Kehitettävää löytyi perustavanlaatuisten yhteiskunnallisten muutosten ajamisessa ja ketteryydessä. Arvioinnin suositukset on pääosin huomioitu uudessa strategiassa.
Sitran toimintakertomus ja tilinpäätös 2024 julkaistaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tilinpäätöksen kanssa yhtä aikaa julkistamme Sitran ostolaskut ja hankekulut kolmen viime vuoden ajalta eli vuosilta 2022–2024.
Lataa ja lue!
Tekoja tulevaisuudelle
Toimintakertomus ja tilinpäätös 2024
Sitra
Helsinki, 2025
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.