uutiset
Arvioitu lukuaika 5 min

YK:n ilmasto- ja luontokokoukset alkavat: Sitran asiantuntijat median käytettävissä

YK:n ilmastokokous järjestetään marraskuun alussa Egyptin Sharm el-Sheikhissä. Joulukuussa maailman maat kokoontuvat huipputärkeisiin luontoneuvotteluihin Kanadan Montrealiin. Pian järjestetään myös Maailman kiertotalousfoorumi WCEF Ruandassa. Mistä YK:n kokouksissa neuvotellaan? Mitä tapahtuu WCEF:ssä? Kysy Sitran asiantuntijoilta!

Kirjoittajat

Antti Koistinen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Antti Lehtinen

Asiantuntija (pitkällä vapaalla), Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Maailman maat kokoontuvat marras–joulukuussa tärkeisiin neuvotteluihin, joissa etsitään ratkaisuja ilmastokriisiin ja luontokatoon. Tilanne on vakava, mutta luontokadon suunta voidaan yhä kääntää ja ilmaston kuumenemista hillitä.

Sitran asiantuntijat seuraavat aktiivisesti niin kansainvälisten neuvottelujen etenemistä kuin uusinta tutkimusta ja yhteiskunnallista keskustelua luonto- ja ilmastoaiheista. Sitran omaan työhön ja selvityksiin perustuen he ovat erinomaisesti kartalla myös käytettävissä olevista ilmasto- ja luontoratkaisuista ja niiden vaikuttavuudesta. Asiantuntijamme taustoittavat ja kommentoivat aiheita mielellään myös median edustajille.

Vaikka YK:n ilmasto- ja luontokokouksissa neuvotellaan eri aikoina ja eri pöydissä, oikeasti on kyse yhdestä ja samasta tulenpalavasta kokonaisuudesta: ilmaston kuumeneminen on yksi pahimpia luontokadon aiheuttajia, ja sen merkitys vain kasvaa tulevina vuosina. Toisaalta esimerkiksi metsien ja kosteikkojen hävittäminen heikentää samalla tärkeitä hiilinieluja ja -varastoja, joita tarvitaan ilmastokriisin ratkaisemisessa.

YK:n ilmastokokous Egyptissä 6.11.–18.11.2022: ilmastotyö jatkuu jännitteisissä tunnelmissa

Vuosi sitten Glasgow’n ilmastokokouksessa keskityttiin siihen, millaisilla pelisäännöillä Pariisin ilmastosopimusta toteutetaan käytännössä. Nyt Egyptissä on tarkoitus paneutua siihen, miten sopimusta vahvistetaan ja viedään käytäntöön.

Erityisesti köyhät ja ilmastokriisin edessä erityisen haavoittuvat maat odottavat merkittäviä edistysaskelia ilmastokriisin aiheuttamien vahinkojen ja menetysten korvaamiseksi sekä kansainvälisen ilmastorahoituksen turvaamiseksi.

Neuvotteluita käydään poikkeuksellisen jännitteisissä tunnelmissa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on jäädyttänyt Venäjän ja länsimaiden välit. Kiinan ja Yhdysvaltojen välit ovat kiristyneet. Lisäksi neuvotteluja varjostavat Euroopan energiakriisi, hintojen raju nousu ja maailmantalouden heikentyminen.

Toisaalta hyviäkin uutisia on: Yhdysvallat on tehnyt presidentti Joe Bidenin johdolla tärkeitä satsauksia ilmastokriisin taklaamiseen, Australian uusi hallitus on kirinyt maan ilmastotavoitteita ja Brasiliassa paluuta tekevän Luiz Ignacio Lula da Silvan hallituksen odotetaan korjaavan väistyvän presidentin Jair Bolsonaron politiikkaa. EU puolestaan on lupaillut ilmastotavoitteensa vahvistamista, kun uuden ilmastopaketin (nk. 55-valmiuspaketin) neuvottelut saadaan maaliin.

Tänä vuonna kokouksessa on luvassa tiukkoja neuvotteluja esimerkiksi ilmastokriisin aiheuttamien tuhojen korvaamisesta, arvioi Sitran johtava asiantuntija Tuuli Hietaniemi kirjoituksessaan.

Lue lisää ilmastoneuvottelujen asialistasta ja Suomen painopisteistä ympäristöministeriön verkkosivuilta.

Ota yhteyttä Sitran asiantuntijoihin

  • Johtava asiantuntija Tuuli Hietaniemi (+358 50 516 8115) on seurannut ilmastoneuvotteluita vuodesta 2010 ja osallistuu YK:n ilmastoneuvotteluihin seitsemättä kertaa. Tuuli seuraa kokousta ensimmäisen viikon ajan Helsingistä ja on kokouspaikalla 12.–20.11.2022.
  • Vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen (+358 50 512 1584) on ilmastokokousten konkari, joka on osallistunut 21:een YK:n ilmastokokoukseen. Hän seuraa kokousta etänä, ja on käytettävissä haastatteluihin ja keskusteluihin Suomessa.
  • Projektijohtaja Outi Haanperä (+358 294 618 470) seuraa päästökauppaa, päästöjen hinnoittelua ja yleistä ilmastopolitiikkaa. Outi seuraa kokousta Helsingistä ja on käytettävissä haastatteluihin ja keskusteluihin.

YK:n luontokokous Montrealissa 7.–19.12.2022: tähtäimessä uudet luontotavoitteet

Pitkän odotuksen jälkeen maailman maat kokoontuvat jatkamaan luontoneuvotteluita Kanadan Montrealissa. Kokouksen ensimmäinen osa pidettiin jo vuosi sitten Kiinan Kunmingissä, mutta koronapandemia lykkäsi ratkaisevia jatkoneuvotteluita.

Joulukuussa Kanadassa pidettävä YK:n biodiversiteettisopimuksen osapuolikokous (COP15) on huipputärkeä, sillä luontoa katoaa edelleen hälyttävää vauhtia kaikkialla maailmassa – myös meillä Suomessa. Montrealissa käytävien neuvottelujen päätavoitteena on sopia uudesta, kunnianhimoisesta kansainvälisestä luontotavoitteesta luontokadon pysäyttämiseksi ja luonnon monimuotoisuuden tilan kääntämiseksi elpymisuralle.

Suomi vaikuttaa neuvotteluissa osana Euroopan unionia. Lue lisää kokouksesta ympäristöministeriön verkkosivuilta ja neuvotteluja seuraavan Emma Sairasen blogista.

Ota yhteyttä Sitran asiantuntijoihin:

  • Johtava asiantuntija Lasse Miettinen (+358 294 618 341) on Suomen delegaation jäsen. Lasse on seurannut kotimaista ja kansainvälistä luontopolitiikkaa 15 vuoden ajan. Hän voi kommentoida luontokadon tilannekuvaa, neuvottelujen asetelmia, kokouksen tavoitteita ja niiden merkitystä Suomelle sekä ratkaisuja luontokadon pysäyttämiseksi. Lasse seuraa kokousta Helsingistä 7.–9.12.2022 ja paikan päällä 10.–16.12.2022.
  • Projektikoordinaattori Emma Sairanen (+358 294 618 373) on ollut Suomen delegaation jäsen 1,5 vuoden ajan. Hän toimii aktiivisesti myös Global Youth Biodiversity Networkissä. Emma voi kommentoida luontokadon tilannekuvaa, kokouksen tavoitteita ja nuorten näkökulmia. Hän on kokouspaikalla 6.–22.12.2022.
  • Viestinnän harjoittelija Sara Nyman (+358 294 618 573) on Pohjoismaiden neuvoston delegaation ja Nordic Youth Biodiversity Networkin jäsen. Sara voi kommentoida luontokadon tilannekuvaa, yhteyksiä ilmastonmuutokseen ja ilmastoneuvotteluihin sekä Pohjoismaiden ja nuorten näkökulmaa. Hän on kokouksessa paikan päällä 11.–18.12.

Maailman kiertotalousfoorumi WCEF 6. –8.12.2022: ratkaisuja ilmastokriisin ja luontokadon juurisyihin

Ilmastokriisi ja luontokato voidaan ratkaista vain puuttumalla kriisien yhteisiin juurisyihin. Yksi tärkeä juurisyy on tuhlaileva talousjärjestelmämme, jossa iso osa arvokkaista materiaaleista päätyy jätteeksi.

Ratkaisuja on jo olemassa – nyt ne tulisi ottaa pikaisesti käyttöön. Esimerkiksi Sitran selvityksen mukaan kiertotaloustoimet ruoantuotannossa, rakennus-, tekstiili- ja metsäsektorilla voivat kääntää huolestuttavaa vauhtia etenevän luontokadon suunnan – eli pysäyttää monimuotoisuuden hupenemisen ja palauttaa luonnon elpymisuralle.

Maailman kiertotalousfoorumi WCEF järjestetään joulukuussa ensimmäistä kertaa Afrikan mantereella – Ruandan Kigalissa. Jotta kiertotalouteen siirrytään vauhdilla ja reilusti, tarvitaan mukaan kaikki maat ja maanoat.

Nopeasti kasvavana mantereena Afrikka voi näyttää tietä koko maailmalle.

Ota yhteyttä Sitran asiantuntijoihin:

  • Projektijohtaja Kari Herlevi (+358 294 618 287) on seurannut maailman ja Suomen kiertotalouskehitystä aitiopaikalta jo lähes vuosikymmenen. Kari on useiden kansainvälisten kiertotalousverkostojen jäsen ja osallistuu foorumiin paikan päällä Kigalissa.
  • Johtava asiantuntija Mika Sulkinoja (+358 294 618 312) on luotsannut Maailman kiertotalousfoorumi WCEF:ää useita vuosia ja tuntee laajasti globaalia kiertotalouskenttää sekä kiertotalouden Afrikan mantereelle tarjoamia mahdollisuuksia. Mika osallistuu foorumiin paikan päällä Kigalissa.

Mistä on kyse?