archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ympäristökuormitusta voi vähentää laskematta elämisen tasoaan

Jakamistalous tarkoittaa uutta taloudellista ajattelutapaa, jossa mahdollisuus käyttää tavaroita, palveluita ja muita hyödykkeitä on tärkeämpää kuin niiden omistaminen.

Kirjoittaja

Vesa-Matti Lahti

Johtava asiantuntija, Ohjelmat

Julkaistu

Uudenlainen talousajattelu tarjoaa miellyttäviä ratkaisuja ekologisempaan kuluttamiseen.

Seisooko taloyhtiösi parkkipaikalla useampi auto puolet viikosta tyhjän panttina? Tarvitsetko uutta porakonetta varttitunnin urakkaan? Vai tarvitsetko oikeastaan jonkun, joka käy poraamassa reiän seinääsi?

Jakamistalous tarkoittaa uutta taloudellista ajattelutapaa, jossa mahdollisuus käyttää tavaroita, palveluita ja muita hyödykkeitä on tärkeämpää kuin niiden omistaminen. Vesa-Matti Lahden ja Jenni Selosmaan tietokirja Kaikki jakoon! on ensimmäinen suomalainen esitys tästä kansainvälisestä ilmiöstä, joka helpottaa ihmisten elämää ja tarjoaa ekologisen vaihtoehdon jatkuvaan kasvuun perustuvalle kuluttamiselle.

Jakamistaloutta on esimerkiksi se, kun auton omistaja antaa kulkuvälineensä vuokralle silloin kun ei itse tarvitse sitä. Ilmiön edelläkävijöitä ovat netin majoituspalvelut, joissa ihmiset tarjoavat vajaakäytössä olevia huoneitaan vuokralle. Jaettaviin hyödykkeisiin lasketaan myös palvelut: esimerkiksi aikapankkien jäsenet tarjoavat taitojaan toistensa käyttöön pienemmissä tai suuremmissakin urakoissa. Internetillä ja etenkin sosiaalisella medialla on ollut hyvin suuri rooli uusien jakamisverkostojen syntymiselle. Internetissä on syntynyt myös uudenlaisia kokeiluja pankeista riippumattomista maksunvälitysjärjestelmistä, jollainen esimerkiksi digitaalinen vertaisvaluutta bitcoin on.

Jakamistalous vastaa moniin tarpeisiin. Se on yhteisöllistä toimintaa, sen avulla säästetään ja ansaitaan rahaa ja mikä tärkeintä, se tarjoaa yhden harvoista miellyttävistä vastauksista kasvuun perustuvan talousmallin ja ympäristön väliseen ristiriitaan: kun vajaakäytössä olevat hyödykkeet otetaan tehokkaaseen käyttöön, emme joudu tinkimään elintasostamme, vaikka meidän onkin suitsittava ekologisesti kestämätöntä kulutusta ja liikatuotantoa.

Uusi jakamistalous leviää nopeimmin Yhdysvalloissa, mutta Suomeenkin se on rantautunut vaivihkaa innokkaiden toimijoiden myötä. Kaikki jakoon! esittelee selkein esimerkein jakamistalouden kehityskulkuja. Lisäksi kirja virittelee keskustelua siitä, miten kotimaista jakamistaloutta voitaisiin tukea ja kehittää yhteisöjen, liiketoiminnan sekä julkisen sektorin näkökulmista.

Vesa-Matti Lahti & Jenni Selosmaa
KAIKKI JAKOON! KOHTI UUTTA YHTEISÖLLISTÄ TALOUTTA

VTT Vesa-Matti Lahti on johtava asiantuntija kestävän hyvinvoinnin tutkimustiimissä Sitrassa. Hän on väitellyt tohtoriksi alanaan ympäristösosiologia, työskennellyt muun muassa Euroopan komission tutkimuspääosastolla, Suomen Akatemiassa ja toimittajana Helsingin Sanomissa. Hän on yksi vuonna 2000 Tieto-Finlandia-palkinnon voittaneen Maailman tila ja Suomi -kirjan kirjoittajista.

KTM Jenni Selosmaa on vapaa tutkija ja start-up-yrittäjä, joka on aiemmin toiminut rahoitusalalla muun muassa sijoitusanalyytikkona, konsulttina ja yksityispankkiirina. Hän on aktiivinen vastuullisen liiketoiminnan ja kestävän talouden kehittäjä, ja mukana esimerkiksi eettistä pankkitoimintaa rakentavan Pankki 2.0 -hankkeen ydinryhmässä.

Julkistamistilaisuus lehdistölle ti 11.6.2013 kello 13.00 Pressiklubilla (Helsingin rautatieasema, 2. krs)

Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt ja ilmoittautumiset tilaisuuteen:
anna.tuurala@atena.fi, p. 010 421 4209

Mistä on kyse?