uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Yrityksille kehitetään työkalua reilun datan käytön itsearviointiin

Kuinka loikata reilun datatalouden mukaiseen liiketoimintaan sujuvasti? Sitran hankkeessa työstettävä itsearvioinnin työkalu tarjoaa näkymän yrityksen kypsyystasoon ja eväät kehittymiseen. Tule mukaan kehitystyöhön!

Kirjoittaja

Kirsi Suomalainen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Itsearvioinnin työkalun ydin on kypsyysmalli, joka pohjautuu reilun datatalouden mukaiseen kriteeristöön. Kriteeristön ja kypsyysmallin avulla yritys voi määritellä datatalouteen liittyvien kyvykkyyksiensä nykytilan, halutun tavoitetilansa ja tarvittavat kehitystoimet.

Portaittainen kypsyysmalli sisältää kuusi arvioitavaa ulottuvuutta. Jokaista ulottuvuutta mitataan noin kymmenellä kysymyksellä, joihin määritellään ensin lähtö- ja tavoitetaso. Jokaisen ulottuvuuden vastauksista muodostuu lopputulos, jonka perusteella organisaatio saa suosituksia halutulle portaalle siirtymiseen.

Kypsyysmallin ohella reilun datatalouden periaatteet ovat käytännön työkaluja ymmärryksen lisäämiseen ja organisaatioiden aktivoimiseen kohti reilun datatalouden käytänteitä. Periaatteet ja kypsyysmalli pohjautuvat vuonna 2019 julkaistuihin Euroopan unionin dataperiaatteisiin.

Kypsyysmallin ja kriteeristön ensimmäinen versio koottiin lukuisten asiantuntijoiden sekä analytiikka- ja tutkimusyritys Gartnerin ja Sitran yhteistyönä syksyllä 2020. Tuloksena Fair Data Economy Score -työkalusta valmistui ensimmäinen versio joulukuussa 2020. Työkalua kehitetään osana Sitran reilun datatalouden hanketta.

Kiinnostuitko? Lähde mukaan ensimmäisten joukossa toteuttamaan reilua datataloutta!

”Työ jatkuu ja etsimme yhteistyöhön innostuneita organisaatioita, jotka ovat valmiita rakentamaan yhteistä ymmärrystä ja pohtimaan ajattelumallin ja työkalun oikeaa kehityssuuntaa”, sanoo johtava asiantuntija Jyrki Suokas Sitrasta.

Kevään 2021 aikana verkosto pääsee ensimmäisenä testaamaan oman yrityksensä reilun datankäytön kypsyyttä. Lue lisää kevään ohjelmasta.

Jos innostuit, lähetä sähköpostia osoitteeseen ihan@sitra.fi 31.1.2021 mennessä. Kerro viestissä taustastasi ja organisaatiosi kehitysajatuksista.

Mistä on kyse?