Miten yritykset ja rahoittajat voivat vauhdittaa luontopositiivista taloutta? Tähän kysymykseen antaa vastauksia vuoden 2023 syksyllä julkaistu TNFD-viitekehys (Taskforce on Nature-related Financial Disclosures).
TNFD:n avulla yritykset voivat tunnistaa, hallita ja raportoida liiketoiminnan luontovaikutuksia ja -riippuvuuksia sekä näistä kumpuavia riskejä ja mahdollisuuksia. Kun ymmärrys paranee ja tieto lisääntyy, osaavat muun muassa sijoittajat ja rahoittajat ottaa aiempaa paremmin luonnon huomioon päätöksenteossaan.
Luontokadon pysäyttäminen edellyttää, että taloudellinen toimintamme on valjastettu ongelman ratkaisuun. Rahoitussektori voi osaltaan määrittää, minkälaiseen toimintaan rahavirrat taloudessa virtaavat, joten on tärkeää, että toimiala osallistuu luontokriisin ratkaisemiseen. Jotta luontokato voidaan pysäyttää, rahavirtojen tulee olla suunnattu luontoa mahdollisimman vähän kuormittavaan ja toisaalta luonnon tilaa parantavaan toimintaan.
Tätä taustaa vasten Sitra järjesti syksyllä 2024 kotimaiselle finanssialalle suunnatun koulutuksen, joka pureutui TNFD:ssä esitellyn LEAP-menetelmän (Locate, Evaluate, Assess, Prepare) käyttöönottoon. LEAP-menetelmä on globaalisti johtava menetelmä luontokytkösten tunnistamiseen. Sitä voi hyödyntää myös muiden raportointivelvoitteiden, kuten EU:n kestävyysraportointidirektiivin CSRD:n toteuttamisessa.
Työpapojen opit koottu kaikkien käyttöön
Koulutuksessa järjestettiin sarja työpajoja, joissa syvennyttiin LEAP-menetelmän toteutukseen rahoitussektorin näkökulmasta. Rahoittajat ja sijoittajat ovat kytkeytyneitä luontoon sijoitustensa kautta, jolloin luontokytkökset ovat hajautuneet laajalle, eivätkä ole rahoitusalan toimijoiden oman toiminnan alla. Tämän vuoksi työpajoissa esiteltiin rahoitusalalle sovitettu tulkinta LEAP-menetelmästä ja autettiin osallistujia sen viemisessä käytäntöön.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Työpajojen aikana kerrytetty oppi on nyt koottu yhteen ja loppuraportti julkaistu kaikkien hyödynnettäväksi (tiivistelmä suomeksi).
Työpajat toteuttivat The Biodiversity Consultancy ja konsulttiyhtiö Luontoa. Työpajoihin osallistui yli 60 ammattilaista 36:sta eri organisaatiosta.
Sitran tavoitteena on lisätä kotimaisen rahoitusalan osaamista ja tukea TNFD:n käyttöönottoa. Visiomme on, että Suomen rahoitussektori olisi globaali edelläkävijä TNFD:n suositusten omaksumisessa.
Lue lisää:
Sitran muistio: How the finance sector can use TNFD-LEAP to take action on nature – Learnings from Sitra workshops (tiivistelmä suomeksi)
Sitran hanke: Koulutus rahoitusalan yrityksille ja toimijoille: Miten TNFD-luontoraportointi otetaan käyttöön?
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.