Kokeiluun osallistuneista YTHS:n asiakkaista 97 % on palveluun tyytyväisiä. 89 % lääkäreistä pitää hoitomuotoa tehokkaana. 99 % hoitajista kokee sen tukevan potilaan hoitoa. ”Tyytyväisyysluvut kertovat, miksi kokeiluna alkanut videokonsultaatio laajenee ja jää meillä pysyvään käyttöön”, YTHS:n johtajaylilääkäri Sami Raasakka kehuu Meedoc-videolääkäripalvelua.
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön Meedoc-videokonsultaatio otetaan laajasti käyttöön perinteisen vastaanottotoiminnan rinnalle 2015 alusta. Asiakkaiden ja henkilöstön kokemukset joulukuussa loppuvasta etäkonsultaatiopilotista ovat olleet erittäin hyviä.
Videovälitteistä etäkonsultaatiota on kokeiltu YTHS:n terveydenhoitajien vastaanotoille tammikuusta 2014 lähtien Sitran tukemana. Startup-yritys Meedocin tarjoaman palvelun avulla lääkäri tai vastaava opiskeluterveyden ammattilainen on voinut osallistua potilasvastaanotolle videoyhteyden avulla.
”Meedoc-videokonsultaatio on toiminut niin hyvin, että esimerkiksi tarkkaa visuaalista analysointia vaativa iho-ongelmien määrittely ja hoito on onnistunut lääkäriltä yllättävänkin helposti”, Sami Raasakka kertoo.
”Olemme vuoden aikana huomanneet etäkonsultaation olevan käyttökelpoinen hoitotapa oikeastaan vaivasta riippumatta. Esimerkiksi videovälitteiset psykologin vastaanotot ovat tulleet opiskelijoille tutuiksi”, hän jatkaa.
Videovälitteisiä potilaskontakteja on YTHS:ssä hoidettu tähän mennessä lähes kolmesataa. YTHS suunnittelee palvelun laajentamista kaikkiin toimipisteisiinsä vuoden 2015 aikana.
Videokonsultaatio on tuonut YTHS:lle monia etuja. Videonkonsultaatio on tuonut helpotusta etenkin niille paikkakunnille, joilla ei ole ollut tarjota kaikkia opiskeluterveydenhuollon palveluja. Kokeilun aikana on noussut esiin myös tärkeä koulutuksellinen näkökulma: terveydenhoitajien ammatillinen osaaminen syvenee, kun he ovat läsnä samassa vastaanottotilanteessa videoyhteyden päässä olevan erikoislääkärin kanssa.
Sitran Tapio Tuomi pitää etäkonsultaatiota malliesimerkkinä siitä, mitä kokeilut parhaimmillaan ovat. ”Uudet palvelut kyllä vakiintuvat pysyvään käyttöön, kun käyttäjät pitävät niistä tarpeeksi”, hän hehkuttaa.
Etähoitomuotojen mahdollisuudet diginatiivien hoidossa rajattomat
YTHS:n ammattilaiset näkevät etähoitomuotojen, kuten videokonsultaation, mahdollisuudet ylipäätään suurina. Mahdollisia laajenemiskohteita voisivat olla opiskelijan terveystarkastukset ja hoidon tarpeen arvioinnit.
Lähitulevaisuudessa videokonsultaatio voitaisiin toteuttaa niin, että opiskelija osallistuu vastaanotolle kotoaan käsin. YTHS myös uskoo digipalveluiden tavoittavan paremmin ne yliopisto-opiskelijat, jotka syystä tai toisesta eivät muuten hakeudu YTHS:n asiakkaaksi.
”Meidän on joka tapauksessa liikuttava sähköisten palveluiden suuntaan pysyäksemme opiskelijoiden perässä digiyhteiskunnassa. Yksikään opiskelija ei ole sanonut, että Meedoc-yhteyden käyttö olisi hankalaa”, YTHS:n psykologi Marjo Tossavainen kehuu.
Suosittelemme